Skip to content
George-INT'L-logo

Australia Bartow Bay Villa

Style: Australian Style

Area:  Home Office and  New Double Garage

Address: Australia

Australia Villa (2)

Project Introduction

While the grounds and original house were modest, the owners came up with grander ideas, many inspired by a love of modernist postwar architecture in places like Palm Springs. Fortunately, the Australian villa has “good bones” (some of the original exterior and interior walls have been retained) and a north-facing rear garden with views over the national park. There’s also the home’s concrete slab, which provides the foundation for the two-story home. Although the new design has elements of the 1950s—storm fencing, crazy paving, and large picture windows—this is clearly a modern home designed for a family. On the ground floor there are now two bedrooms for the two daughters, with a shared bathroom. There is also a separate TV room, a home office and a new double garage with wooden doors.

Now replacing the cramped kitchen is a spacious open-plan kitchen, dining and living area framed by floor-to-ceiling windows and doors, as well as skylights that offer views of the rubber trees that have been planted in the national park. Although the house looks much larger, the footprint is still relatively small. The house’s wide eaves take full advantage of the relatively wide site (13 metres) and appear so generous in scale. On the top floor, one can find the parents’ domain, including the master bedroom, ensuite and walk-in dressing area.

Taking into account the owners’ furniture and art collection, it was decided from the outset to create a clean and fairly minimalist palette – white bricks on the exterior and mainly white walls and polished concrete floors in the living area. There’s also room to cater to the owners’ more whimsical tastes, including experimenting with various tiles and finishes in areas such as the bathrooms and kitchen – the latter featuring terrazzo and a tiled island bench. Ceramic tiles are also used in the fireplace in the living area.

Unlike the previous house which “turned on its own”, this Australian villa has been thoughtfully designed with a courtyard and strategically placed windows to create a strong connection to the outdoors, including a window seat in the living area with unobstructed views to the new Swimming pool (a must for kids). While the owners had previously been looking for every excuse to get out, the new house not only offered light-filled spaces but also the mid-20th-century architectural style they so admired.

more details about this project

Contact us

We will email you within 24 hours. If your project is urgent, please feel free to call +86 185 2096 9094 directly.

George-INT'L-logo